first_imgSave this picture!© Trevor Mein+ 13 Share Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/376324/elwood-townhouses-mcallister-alcock-architects Clipboard “COPY” ArchDaily Architects: McAllister Alcock Architects Photographs “COPY” CopyHouses•Elwood, Australia Elwood Townhouses / McAllister Alcock Architects Houses Elwood Townhouses / McAllister Alcock ArchitectsSave this projectSaveElwood Townhouses / McAllister Alcock Architects CopyAbout this officeMcAllister Alcock ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesElwoodHousesAustraliaPublished on May 24, 2013Cite: “Elwood Townhouses / McAllister Alcock Architects” 24 May 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ EffectPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceBricksEndicottBrick Facade at the Bruce Nesbitt African American Cultural CenterBathroom FurnitureBradley Corporation USAToilet Partition CubiclesSkylightsLAMILUXGlass Skylight F100 CircularLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenRailing / BalustradesSolarluxBalcony Glazing – SL 60eUrban ShadingPunto DesignPublic Architecture in Residential ComplexDoorsLinvisibileLinvisibile Products in Palazzo VolpiChairshorgenglarusUpholstered Chair – diva 5-154Wall / Ceiling LightsHE WilliamsLED Downlight – 4DR RoundMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream photographs:  Trevor MeinPhotographs:  Trevor Mein Save this picture!© Trevor MeinRecommended ProductsWindowsSolarluxSliding Window – CeroWindowsLibartVertical Retracting Doors & WindowsWindowsVitrocsaMinimalist Window – SlidingWindowsSky-FrameRetractable Insect Screen – Sky-Frame FlyText description provided by the architects. The brief was to develop 2 existing house sites with 4 townhouses while minimising the impact on the environment. Our client Mick is a local who had lived in one of the existing houses, and wanted to make a contribution to the suburb he loves. Rather than use complex ‘active systems’ to meet the ESD brief, we took the approach that the DNA of the building needed to be based on a sustainable ideology. This was a two prong approach: the first was to engage a design and construction team who were based locally, cared about the area (a ‘think global, act local’ approach), and the second was to ensure that the building itself worked well ‘passively’ to minimise the need for air conditioning and artificial lighting – all without compromising the architecture. The outer residences have ‘traditional’ townhouse plans with living at the lower level and bedrooms upstairs.Save this picture!© Trevor MeinThe middle townhouses have been designed around central internal courtyards that are open to ventilated garages. The courtyards provide all of the internal rooms with access natural daylight and ventilation, and contain brightly coloured spiral staircases that penetrate the centre of the buildings. The stairs provide access to roof decks and an orientation point from all levels within the building. On the lower level the polished concrete floors provide good thermal mass to the living areas, and openings in all facades maximise cross ventilation. The front elevation has been designed to capture the seaside spirit of Elwood and reflect the marine inspired apartments that dot the nearby beachfront. The black framed windows cut into the white ‘ribbon’ of rendered brick and frame views of the street trees. In summer these trees will almost completely conceal the building from the street. In winter, when the trees are bare, the building is exposed and its simple, robust building form revealed.Save this picture!© Trevor MeinTo the rear, the ribbon of white brickwork changes to timber cladding, folded to capture the north sun. The material change creates a more tactile, intimate façade to the private gardens of each dwelling. Further sun control and definition is provided by the bold timber pergolas, which march east to west. In addition to sun screening, the louvres attached to the pergolas prevent overlooking of the private open space of adjoining properties, eliminating the need for window screens. The internal detailing is considered and simple – not precious; these are houses intended to be lived in.Save this picture!© Trevor MeinThe landscaping has been designed and planted by local practice Defreist Sapontsis to reflect the indigenous planting of the sand belt and provide a drought tolerant garden that will present a lush contrast to the simplicity of the building form. Hard landscaping has been minimised to increase site permeability. In addition to passive solar and ventilation initiatives, the project also incorporates rainwater harvesting and solar hot water to all the townhouses, and PV panels to the owner occupied units.Save this picture!First Floor PlanProject gallerySee allShow lessMedia Library of Montauban / Colboc Franzen & AssociésSelected ProjectsZaha Hadid Wins European Museum of the Year Award for RiversideArticles Share Australia ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/376324/elwood-townhouses-mcallister-alcock-architects Clipboardlast_img

 Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *