first_imgArchDaily United States Los Altos Poolhouse / FramestudioSave this projectSaveLos Altos Poolhouse / Framestudio Architects: Framestudio Area Area of this architecture project CopyHouses, Renovation•Los Altos, United States Projects Year:  Manufacturers: Western Window Systems, Stone Source, Volt, 3Endless Pools, Marine-Grade, Western, Western Red Cedar timberSave this picture!© David WakelyRecommended ProductsWoodSculptformTimber Click-on BattensWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82WindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsText description provided by the architects. Originally built in 1966, this Los Altos home is a single-level ranch style structure, ubiquitous in suburban neighborhoods throughout the United States. Inspired by hotel spas frequented while working overseas, the client tasked Framestudio to design an extension to the house that would accommodate a swim spa and home gym. The challenge was that the scope of work was restricted to the addition only. Nothing else was to be touched. Save this picture!© David WakelyInspired by international historic preservation standards, Framestudio approached the existing home as if it were of subject to strict guidelines and unable to be significantly modified. The team established a visual language for the extension that contrasted with the existing home, creating a clear division between old and new. Inspired by modernist extensions to centuries old historic buildings in Europe, the Framestudio team created a dramatic angular glass volume, which we clad in weathered cedar, playing off the imagery of  yard  fences  commonly found in suburban North America.  Save this picture!Floor planSave this picture!SectionThe vertical cedar rainscreen, contrasting against the horizontality of the ranch house, serves as both cladding and privacy screen for the openings that face the neighboring home. The northern facing windows fill the space with natural light, eliminating the need for artificial lighting during the day. The operable skylights and exterior pocket doors allow the space to be ventilated naturally on warm days. The exterior lap siding of the home was preserved inside the new space, and paired with new marine-grade plywood cladding, adding a rich textural visual experience. Linear LED lighting was recessed along the perimeter to wash the walls with illumination and highlight the plywood grain.Save this picture!© David WakelyProject gallerySee allShow lessWeGrow / Bjarke Ingels GroupSelected ProjectsHENN Selected to Redesign Europe’s Largest Cultural CenterArchitecture News Share Houses CopyAbout this officeFramestudioOfficeFollowProductsWoodGlass#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationLos AltosUnited StatesPublished on October 30, 2018Cite: “Los Altos Poolhouse / Framestudio” 30 Oct 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® Premium SeriesMetal PanelsTECU®Copper Surface – Patina_VariationsBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonSkylightsVELUX CommercialModular Skylight Ridgelight in Office BuildingSwitchesJUNGLight Switch – LS PlusCurtain WallsRabel Aluminium SystemsSpider System – Rabel 15000 Super ThermalWindowspanoramah!®ah! Soft CloseWoodAustralian Sustainable Hardwoods (ASH)American Oak by ASHChairs / StoolsOKHADining Chair – BarnettMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© David Wakely+ 10Curated by Fernanda Castro Sharecenter_img ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/904288/los-altos-poolhouse-framestudio Clipboard 2016 Photographs:  David Wakely Manufacturers Brands with products used in this architecture project Photographs “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/904288/los-altos-poolhouse-framestudio Clipboard “COPY” Area:  540 ft² Year Completion year of this architecture project Los Altos Poolhouse / Framestudiolast_img

 Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *