first_img Oosterwold Co-living Complex / bureau SLA Photographs:  Filip Dujardin “COPY” 2017 CopyResidential, Coliving•Almere, The Netherlands ArchDaily Peter van Assche and Mathijs Cremers Oosterwold Co-living Complex / bureau SLASave this projectSaveOosterwold Co-living Complex / bureau SLA Residential Save this picture!© Filip Dujardin+ 20Curated by Paula Pintos Share Architects: bureau SLA Area Area of this architecture project Area:  1450 m² Year Completion year of this architecture project center_img Projects “COPY” Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/914154/oosterwold-co-living-complex-bureau-sla Clipboard Photographs Lead Architects: Design Team:Ninja ZurheideClients:Stichting Bosveld, Frode Bolhuis, Stichting Bosveld, Frode BolhuisEngineering:Van Zuilen Constructie Advies, W2N engineers, Van Zuilen Constructie Advies and W2N engineersConsultants:Van der Weele Advies, Van der Weele Advies, GroningenCity:AlmereCountry:The NetherlandsMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Filip DujardinRecommended ProductsDoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaDoorsAir-LuxPivoting DoorWoodSculptformTimber Click-on BattensWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsText description provided by the architects. In the rural area of Oosterwold, artist Frode Bolhuis dreamed of an alternative way of living. He asked architects Peter van Assche and Mathijs Cremers to design his dream house on a one-hectare potato field. The only problem was his very limited budget. To find the solution the architects came up with two preconditions to make the project possible: they suggested finding friends to join the project, since it is a lot cheaper to build several houses at the same time than just one. Luckily, Frode was able to find eight friends who shared his dream. The second precondition was that only the exterior would be designed, leaving the families complete freedom to decide on the interior. The limited budget became key feature in the project and resulted in a straightforward 100-meter-long slab containing a row of nine unique dwellings. The position of the building on the side of the plot leaves maximum space for the community garden.Save this picture!© Filip DujardinSave this picture!Save this picture!© Filip DujardinArchitecturally three things are done to render the slab more distinctive. The building was raised one metre above the ground, so that it seems to float, the roof projects on all sides to provide protection from sun and the long communal porch makes it easy to make contact with the neighbors. Raising the building from the ground was both an aesthetic and functional a design decision. It allowed the residents to choose when and where the sewage system and water pipes would be located. Inside the building the families were allocated 160 sqm to be divided into living space. This allowed them to meet their own needs, by incorporating an artist’s studio, for example, or a large living room. They were also allowed to place four windows and two doors in the outer walls to match the interior. No frames were used in between the glass to create an overall diverse but uncluttered façade.Save this picture!© Filip DujardinCommon building materials are used to achieve an exceptionally well insulated basis within the budget. Floor, roof and adjoining walls were built as hollow wooden cassettes, filled with insulating cellulose. The result is an exceptionally well insulated basis. Oosterwold Co-living Complex demonstrates that it’s possible to achieve a convincing piece of architecture within a tight budget and which, most importantly, manages to meet the expectations of nine different clients at the same time. Oosterwold Co-living Complex is the winner of the Frame Awards 2019, in the category Co-living Complex of the Year, and was rewarded with an honourable mention from the Architecture Prize Almere. This housing project was published in the Dutch Architecture Yearbook 2016/2017.Save this picture!© Filip DujardinProject gallerySee allShow lessRuidera House / TALLER AGFSelected ProjectsResidence 35 / Charged VoidsSelected ProjectsProject locationAddress:Buitenplaats Oosterwold, 1349 Almere, The NetherlandsLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share CopyAbout this officebureau SLAOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingBuildingsResidentialColivingAlmereThe NetherlandsPublished on April 02, 2019Cite: “Oosterwold Co-living Complex / bureau SLA” 02 Apr 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassHanging LampsVibiaHanging Lamp – VOLConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausPorcelain StonewareCosentinoSurfaces – Dekton® Chromica CollectionBricksFeldhaus KlinkerThin Bricks – ClassicGlassDip-TechDigital Ceramic Printing for Interior DesignWoodStructureCraftEngineering – FootbridgesAluminium CompositesCymat Technologies Ltd.Bundang Doosan Tower – Alusion™ Stabilized Aluminum FoamTable LampsRoss GardamDesk Lamp – OraMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream The Netherlands ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/914154/oosterwold-co-living-complex-bureau-sla Clipboardlast_img

 Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *